Dacă din punct de vedere organizatoric, al infrastructurii și al interesului generat, despre Olimpiadă se vorbește la superlativ; totuși, marea bilă neagră pentru Londra a fost reprezentată de arbitraje: niciodată în istoria modernă a Jocurilor Olimpice nu au fost atât de multe decizii greșite, uneori acestea sfidând logica. Imaginea cu Shin A Lam plângând în hohote la concursul de scrimă, medalia pierdută de Ponor la bârnă și nota nejustificat de mică a acesteia la sol, dar și numeroasele decizii controversate din concursul de box au pătat o competiție care altfel ar fi intrat în istorie ca una dintre cele mai reușite.
Ultima pățanie s-a întâmplat aseară, în concursul de atletism. La proba de ciocan, deținătoarea recordului mondial, Betty Heidler, a fost deposedată de medalie, după ce oficialii au uitat complet de cea de-a cincea aruncare a sportivei din Germania. Pare incredibil, dar sportiva a trebuit să se războiască preț de minute bune cu arbitrii, care îi trecuseră în clasament aruncarea ca fiind depășită. În fața a 80.000 de oameni și peste 100 de camere TV, niciunul dintre oficiali nu înțelegea ce dorește Heidler, deși aceasta reușise o aruncare foarte bună, care nu fusese luată în considerare.
Siderată, sportiva s-a dus „în cușcă” pentru a șasea aruncare, dar nervii cumulați au determinat-o să arunce slab și să încheie finala pe 8.
30 de minute de foc
Competiția s-a terminat cu victoria Tatyanei Lysenko (Rusia) – nou record olimpic, 77,60 m, argintul fiind obținut de poloneza Anita Wlodarczyk, iar bronzul intrând în posesia chinezoaicei Zhang.
După aproximativ jumătate de oră de parlamentări, în care staff-ul german fierbea, oficialii au fost de acord să caute pe una dintre camere aruncarea omisă. În cele din urmă aruncarea buclucașă a fost depistată și arbitrii au fost de acord că Heidler a avut dreptate: aruncase 77,13m, suficient pentru bronz. Sportiva germană a fost mulțumită, în cele din urmă că s-a făcut dreptate, deși, dacă nu ar fi fost supusă acestui calvar, poate ar fi reușit în ultima încercare să atace primele două locuri. În ceea ce o privește pe sportiva chineză, aceasta a suferit o decepție comparabilă cu a lui Ponor, căreia i s-a scos bronzul din buzunar, după o altă gafă a arbitrilor.
De consemnat că, în măsura în care Heidler nu ar fi fost atentă la tabelă și ar fi omis faptul că aruncarea sa cu numărul 5 nu figurează, oficialii ar fi omologat rezultatele, o contestație ulterioară fiind în van.
79.42m a măsurat cea mai lungă aruncare a lui Heidler, reușită în mai 2011. Această performanță reprezintă, de altfel cea mai lungă aruncare din istoria probei.
sursa foto: eurosport.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER